Global Invasive Species Database 100 of the worst Donations home
Standard Search Standard Search Taxonomic Search   Index Search

   Oryctolagus cuniculus (mammifère)  English     
Écologie Distribution Gestion Impacts Références
et liens
Contacts


      Oryctolagus cuniculus (Photo: CSIRO Sustainable Ecosystems, Australia) - Click for full size   Oryctolagus cuniculus erosion and physical disturbance (Photo: CSIRO Sustainable Ecosystems, Australia) - Click for full size   Oryctolagus cuniculus in burrow (Photo: CSIRO Sustainable Ecosystems, Australia) - Click for full size   New South Wales-South Australian border in the early 1990s (Photo: Peter Bird, South Australian Animal and Plant Control Commission) - Click for full size   Erosion and physical disturbance (Photo: CSIRO Sustainable Ecosystems, Australia. - Click for full size
    Nom taxonomique: Oryctolagus cuniculus (Linnaeus, 1758)
    Synonymes: Lepus cuniculus Linnaeus, 1758
    Noms communs: Europäisches Wildkaninchen (German), kaninchen (German), lapin (French), rabbit (English)
    Type d'organisme: mammifère
    Originaire d'Europe méridionale et d'Afrique du Nord, le lapin, Oryctolagus cuniculus, a été introduit sur tous les continents, sauf l'Antarctique et l'Asie. Souvent, il a été introduit par les sociétés d'acclimatation. Dans de nombreux pays, les lapins causent de graves érosions des sols par le surpâturage et le creusement des terriers.
    Se rencontre dans:
    broussailles/savanes, désert, forêts naturelles, plantations forestières, prairies, rudéral/perturbé, zones agricoles, zones urbaines
    Cette espèce figure sur la liste de l’UICN des 100 espèces parmi les plus envahissantes au monde
    Révisé par: David Berman, Department of Natural Resources, Toowoomba, Queensland, Australia.
    Compilé par: IUCN SSC Invasive Species Specialist Group
    Updates with support from the Overseas Territories Environmental Programme (OTEP) project XOT603, a joint project with the Cayman Islands Government - Department of Environment
    Dernière mise à jour: Wednesday, 26 May 2010


ISSG Landcare Research NBII IUCN University of Auckland